Le Mesnil-sur-Oger

L’Union des Propriétaires Récoltantes är ett välrenommerat kooperativ som grundades 1937 i byn Le Mesnil-sur-Oger.

Idag är Les Mesnil ett ganska stort kooperativ med flera välkända cuvéer och en stor försäljning av vin till flera välkända champagnehus.

Här i hjärtat av Cote des Blancs producerar kooperativet välgjorda, eleganta Blanc de Blancs-champagner med såväl elegans som mineralitet.

Vissa kritiker avfärdar det här kooperativet som en vinfabrik man inte talar om i samma andetag som man nämner de stora Champagnehusen. Det är ett stort misstag. Skalan av processen är kanske stor, men kvalitén av vinerna är excellent, baserad på förstaklassiga vingårdar, som dess 553 medlemsodlare äger och vårdar i ett av de bästa lägen i Le Mesnil, de mest lagringsvärdiga Grand Cru av Cote des Blancs.

Den rena kompetensen och professionalismen av processen, illustreras av Champagne Le Mesnils nära relationer med de stora husen. Som är kooperativets viktiga affärspartners. De pressar druvor för stora hus som Moët & Chandon, Veuv Cliquot, Piper-Heidsieck och Taittinger, men har också affärer med småskaliga perfektionister som Pol Roger och Bruno Paillard. Det ryktas även att några av dess viner hittar vägar in till det legendariska ” Jardin de Salon ” bara några minuters promenad genom byn.

För samlaren som letar suverän Champagne till överkomligt pris, är goda nyheter att Le Mesnil marknadsför 8 procent av produktionen under eget varumärke, som nu ses öka på exportmarknaden.

Vinerna jäser först i termoreglerade rostfria ståltankar i en idealisk temperatur av 18 grader och lämnas sedan med lite bottensats i, lite längre än brukligt, innan de buteljeras under senvåren.

Gilles Marquet, den unga och eftertänksamma, och högsta chefen, är värd att lyssna närmare på för sina synpunkter på vad som gör ett vin stort överallt mellan Petrus och Margaux, och mellan Montrachet och Le Mesnil:

Le Mesnil-sur-Oger

"Med en stor "terroir" är det jordens konsistens snarare än dess kemiska sammansättning som verkligen räknas. Det går aldrig att göra ett stort vin om vinstockarna stressas av för lite eller för mycket vatten."

Innebörden i det är förstås att Le Mesnil har det kalkhaltigaste jordarna på Côte. De avvattnas förvisso utmärkt, som under den regndrabbade skörden 2001, men de fungerar också som en tvättsvamp, och skapar en reservoar som kan återuppliva vissnande vinbuskar, som under värmeböljan 2003. Den anmärkningsvärda kvaliteten hos Le Mesnil’s topp cuvée, särskilt ett känsligt år som 2001, beror på druvornas utmärkta växtplatser, särskilt de mer syd-östliga orterna av Chante Alouette och Moulin á Vent-platser, där Moët och Veuve Clicquot också äger vinstockar…

Grand Cru
Blanc de Blancs Brut
Le Mesnil
Art.nr. 77803 

Sublime Brut Rosé
Grand Cru
Le Mesnil
Art.nr. 77425